Bez Döküntüsü Nedir?
Bez döküntüsü, bezle kaplı cildi etkileyen herhangi bir döküntüdür. Bez döküntüsü için diğer adlar “bez dermatiti” veya “peçete dermatiti”dir.
BEZ DÖKÜNTÜSÜNE NEDEN OLAN FAKTÖRLER NELERDİR?
Bez döküntüsü genellikle ıslaklık ve sürtünme nedeniyle oluşur. İdrar ve dışkı (idrar ve kakao) cilde daha fazla tahrişe yol açabilir ve bu da cildin çatlamasına neden olur. Cildi temizlemek için kullanılan ürünler bazen tahrişi artırabilir.
Bezin altındaki cilt tahriş olduğunda, bakteri ve maya gibi mikroplar cilde bulaşabilir ve döküntüyü kötüleştirebilir.
Bazı durumlarda, bez döküntüsü gibi diğer cilt durumları, sedef hastalığı gibi kötüleştirilebilir veya tetiklenebilir.
BEZ DÖKÜNTÜSÜ KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Bez döküntüsü genellikle yenidoganlarda ve bebeklerde yaygındır, ancak bez giymesi gereken herkes bu döküntüyü geliştirebilir. Tüm bebeklerin yaklaşık yarısı, hayatlarının ilk bir veya iki yılında bazen bez döküntüsü geliştirir. Bez döküntüsü genellikle 9 ile 12 ay arasında daha yaygındır.
Bez döküntüsü, çocuğun sık bağırsak hareketleri
veya ishal geçirdiği durumlarda daha yaygındır. Bir hastalık, bir antibiyotik gibi bir ilaç veya diyet de bağırsak hareketlerinde değişikliklere neden olabilir.
BEZ DÖKÜNTÜSÜNÜ ÖNLEMEK İÇİN
- Bezi sık sık değiştirin.
- Cildi mümkün olduğunca kuru tutmak için süper emici tek kullanımlık bezler kullanın.
- Mendiller:
- Cildi ovarak değil nazikçe temizleyin. Aşırıya kaçmayın! Çok fazla temizlik cildi tahriş edebilir, özellikle mendillerden gelen sert sabunlar veya kimyasallar içeriyorsa.
- Kimyasal içermeyen düz suyla nemlendirilmiş yumuşak bezler, çünkü kimyasal içermez.
- Paketlenmiş mendil kullanıyorsanız, alkol içermeyen, parfümsüz ve temel yağlardan arınmış olanları tercih edin.
- Engel bez kremleri, pastaları ve merhemleri:
- Bir bez kremi, pasta veya merhem, cildi idrar ve dışkıdan koruduğu için engel kremi olarak adlandırılır. Bir bez kremi elinize sürüp elinizi yıkarsanız, suyun cilde ulaşmadığını ve boncuklandığını fark edersiniz. Aynı şekilde, bez kremi bebeğinizin cildini idrar ve dışkıdan korur.
- Sadece parfümsüz ürünleri tercih edin.
- Bebeğin bezi değiştikten sonra cilde kalın miktarda bez kremi uygulayın. Eğer çocuk dışkı yapmamışsa, cilde kalan kremi temizlemenize gerek yoktur.
- Çinko oksit içeren (yoğun ve beyaz) bir krem veya pasta genellikle en iyi engeli sağlar.
- Düz beyaz vazelin veya merhem de başka iyi bir engel sağlar.
- Çocuk kirlendiğinde yapışkan bez kremi temizlemek için bir pamuk topuna mineral yağ kullanmak faydalı olabilir.
- Günlük kısa bir ılık su banyosu, cildin çatlamasını önlemeye yardımcı olur. Sadece parfümsüz nazik temizleyiciler kullanın. Kabarcık banyosundan kaçının.
BEZ DÖKÜNTÜSÜNÜ TEDAVİ ETMEK
Çocuğunuzun bez döküntüsü olduğunda, BEZ DÖKÜNTÜSÜNÜ ÖNLEMEK başlığı altındaki talimatları izlemeniz ve burada açıklanan adımları uygulamanız önemlidir. Çünkü bez döküntüleri iyileşmesi zaman alan durumlardır.
Bezler:
- Bez döküntüsü olduğunda kumaş bezler değil, süper emici tek kullanımlık bezler kullanmak önemlidir.
- Bazı bebekler bezlerdeki boyalara alerjik olabilir. Bebeğiniz çok fazla döküntü geçiriyorsa, düz beyaz, boyasız, tek kullanımlık bir bez kullanmayı deneyin.
Tedavi Edici Kremler:
- Bez döküntüsü için yaygın reçeteli kremler, maya gibi candida, staph veya strep gibi bakterileri ve kızarıklığı tedavi eder.
- Doktorunuz bez döküntüsünü tedavi etmek için bir tedavi edici krem re
çete ederse, cildi nazikçe temizledikten sonra doğrudan cilde uygulayın.
- Tedavi edici kremi doktorunuzun söylediği kadar sık kullanın. Bunlar genellikle günde 2 veya 3 kez tekrar uygulanmalıdır. Eğer size bir steroid kremi (örneğin hidrokortizon) verilirse, doktorun önerdiğinden daha fazla kullanmamalısınız; bu krem genellikle sadece bir veya iki hafta kullanılır.
Engel Bez Kremleri:
- Tedavi edici krem üzerine çinko oksit veya vazelin içeren bir engel kremi uygulayın. Engelleme kremi mümkün olduğunca sık kullanın. Çok fazla engel kremi kullanamazsınız. Kremi kalın sürün, böylece idrar veya dışkı asla bebeğin cildine dokunmaz.
- Bezi değiştirdiğinizde, eğer bez kremi hala oradaysa ve dışkıyla kirli değilse, hepsini silmeniz gerekmez. Sadece üstüne daha fazla krem sürün. Krem dışkı ile kirletildiğinde, bir pamuk topuna mineral yağ kullanarak nazikçe silinebilir ve ardından cildi yumuşak bir bez ve ılık su ile nazikçe temizleyebilirsiniz.
- Engel bez kremi, her bez değişiminden sonra cilde kalın bir tabaka halinde uygulanmalıdır.
Mendiller:
- Bebeğinizin döküntüsü olduğunda paketlenmiş bebek mendillerini kullanmamanız en iyisidir. Bunun yerine, cildi nazikçe temizlemek için sıcak suyla nemlendirilmiş yumuşak beyaz bir bez kullanın. Sadece idrar içeren bezleri değiştirirken cildi nazikçe kurulayın ve engel bez kremini tekrar uygulayın.
- Bez bölgesini ovmamak çok önemlidir.
DOKTORA NE ZAMAN BAŞVURMALISINIZ?
- Nadir durumlarda, bez döküntüsü daha ciddi durumlarla ilişkilendirilebilir. Yukarıdaki talimatlara dikkatlice dikkat ettikten sonra bez döküntüsü iyileşmiyorsa,
- Kabarcıklar, irin içeren kabarcıklar veya açık yaralar gelişirse,
- Bölgede morluklar veya kanama belirtileri varsa,
- Çocuk önemli ölçüde rahatsızsa,
- Döküntü vücudun diğer bölgelerine yayılıyorsa,
- Çocuğunuz kilo kaybediyorsa, ateşli veya hasta görünüyorsa,
- Birincil bakım sağlayıcınıza veya çocuk dermatologuna başvurun.
© 2018 The Society for Pediatric Dermatology