Perioral dermatitis nedir?

Perioral (veya periorifisyal) dermatitis, çocuklar ve genç yetişkinlerin ağız, burun ve göz çevresinde gelişen yaygın bir sivilce veya rozase benzeri döküntüsüdür.

PERIORAL DERMATITIS’İN NEDENLERİ NELERDİR?

Perioral dermatitis’in kesin nedenini bilmiyoruz. Bazı durumlarda, perioral dermatitis, ağızdan alınan, cilde uygulanan veya solunan steroid ilaçları tarafından tetiklenebilir. Muhtemel bir neden, normal cilt akarları ve mayalarının aşırı büyümesidir.

PERIORAL DERMATITIS HAKKINDA BİLGİLER

  • Perioral dermatitis, genellikle dudaklara yaklaşan ancak dudaklara geçmeyen birçok minik pembe veya cilt renginde kabuk gibi görünür.
  • Perioral dermatitis, çocukluk ve ergenlik döneminde herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Kızlar ve erkekler ikisi de bu durumu yaşayabilir.
  • Perioral dermatitis döküntüsü genellikle çok rahatsız edici değildir, ancak hafif kaşıntı veya yanma neden olabilir.
  • Birçok perioral dermatitis hastası egzama veya astım geçmişine sahiptir. Bu, egzama ve astım hastalarının steroid ilaçlarını kullanmaları gerektiği (ve cilt bariyer sorunları olabileceği) için olabilir.
  • Topikal steroidler, başlangıçta perioral dermatitise yardımcı gibi görünebilir, ancak döküntü genellikle topikal steroidler bırakıldığında geri gelir ve hatta kötüleşebilir. Bu nedenle, birçok insan topikal steroidleri tekrar kullanmak ister, ancak bu döngüyü kırmak önemlidir.

PERIORAL DERMATITIS NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Doktorunuz, sizinle konuşarak ve dikkatli bir cilt muayenesi yaparak perioral dermatitisi teşhis edebilir. Bazı durumlarda, diğer nedenleri elemek için testler gerekebilir.

PERIORAL DERMATITIS NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Perioral dermatitisi tedavi etmenin birçok yolu vardır ve bazen size en iyi hangi ilacın çalıştığını bulmadan önce birkaç farklı ilacı denemeniz gerekebilir. Döküntü, tamamen düzelmesi için en az 3-6 hafta boyunca tedavi edilmelidir. Doktorunuz, döküntünün ne kadar şiddetli olduğuna ve daha önce hangi tedavilerin yardımcı olduğuna bağlı olarak hangi ilaçları başlatmaya karar verecektir. Aşağıdaki tedaviler, perioral dermatitisi başarıyla temizlemek için kullanılmıştır:

Tetikleyicileri Kaldırın
Perioral dermatiti tedavi etmek için topikal steroidler kullanıyorsanız, bunları nasıl bırakmanız gerektiği konusunda doktorunuzla konuşmalısınız. Yavaş bir azaltma ile bile, döküntünün geçici bir şekilde artabileceği olabilir. Başka sağlık koşulları için inhalasyon veya oral steroidlere ihtiyacınız varsa, bunları sürdürmelisiniz. Inhalasyon veya burun steroidlerinin cilde temas etmemesine dikkat edin. Eğer cilde temas ederse, hemen silin. Mümkünse, doktorunuzla ciltle teması önlemek için bir maske yerine bir uzatıcı kullanma konusunu görüşün.

Topikal Antibiyotikler
Topikal antibiyotikler genellikle perioral dermatiti tedavi etmenin başlangıç noktasıdır. Topikal antibiyotik örnekleri arasında metronidazol, klindamisin, eritromisin, sulfasetamid ve azelaik asit bulunur.

Topikal Steroid Olmayan Anti-İnflamatuar Kremler
Topikal steroid olmayan anti-iltihap kremleri, cildin iltihabını sakinleştirmeye yardımcı olur. Pimekrolimus krem ve takrolimus merhem örnekleridir. Bazı insanlar, ilk birkaç kullanımda hafif bir yanma hissi olduğunu söyler, ancak bu genellikle geçer.

Akar Karşıtı Tedaviler
Perioral dermatiti tedavi etmek için permetrin veya ivermektin gibi akar karşıtı kremler kullanılabilir. Bazı hastalar kullanımdan sonra hafif soyulma yaşayabilir.

Oral Antibiyotikler
Eğer perioral dermatit şiddetli ise veya topikal kremlere cevap vermiyorsa, doktorunuz size bir oral antibiyotik reçete edebilir. Oral antibiyotikler, iltihabı azaltmaya yardımcı oldukları için etkilidir. Perioral dermatit olan yetişkinler ve daha büyük çocuklar genellikle tetrasiklinlerle tedavi edilir, ancak bunlar genellikle 8 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmaz çünkü dişleri kalıcı olarak lekeleyebilir. Küçük çocuklar için kullanılan oral antibiyotikler arasında azitromisin, eritromisin ve klaritromisin bulunur.

TEDAVİ SONRASI NE BEKLENİ

R?

Doğru tedavi ile döküntü düzeldikten sonra bile, perioral dermatitin zamanla geri gelebileceği bir şans vardır. Döküntüden kaynaklanan yara izleri olasıdır ancak birkaç hastada görülmüştür. Doktorunuzla düzenli olarak iletişim kurun ve döküntünün geri gelip gelmediğini doktorunuza bildirin.

© 2017 Pediatrik Dermatoloji Derneği